Svärdsorden - Nordstjärneorden - Serafimerorden - Vasaorden |
|
Tel: +46(0)8-611 01 10,
611 58 20 Hantverkargatan 36, 112 21 Stockholm, Sweden info#aktiesamlaren.se |
Serafimerorden Svärdsorden, Nordstjärneorden, Serafimerorden, Vasaorden, Karl XII:s orden samt ett stort urval av ordnar från hela världen uppdateras kontinuerligt på vår hemsida.
|
Svenska förtjänstordnar /
|
Ur memorialen om införandet av svenska riddarordnar till riksdagens sekreta
utskott 1744: (Carl Hårleman) 1748 fastställdes de första ordensstatuterna av Fredrik I med förebild i Ludvig XIV:s flergradiga världsliga riddarordnar. Genom införandet av ett offentligt ordensväsende ökade statschefens möjligheter att belöna många personer som gjort landet tjänster såväl i krig som under fred på ett billigt sätt, och med förändringar och tillägg fortsatte de svenska statsordnarna att delas ut fram till 1 januari 1975 sedan riksdagen bifallit konstitutionsutskottets betänkande 1973:27 "angående ändrat belöningssystem för statsanställda m.fl." Förändringarna innebar att inga svenska medborgare skulle tilldelas de svenska förtjänstordnarna. Av de fyra behölls Serafimerorden och Nordstjärneorden, medan Svärdsorden och Vasaorden lades i vila. Motioner rörande det offentliga belöningssystemet har återkommande väckts sedan 1986 har avvisats av riksdagen med hänvisning till att de argument som ligger till grund för beslutet redovisade i proposition 1973:91 fortfarande äger giltighet. Man skall vara klar över att ordensväsendet hade stora brister. Det var en skev fördelning av utdelande mellan de fyra ordnarna, där Nordstjärneorden för främst statstjänstemän utgjorde ca hälften av alla ordensförläningar. Det var ett system som byggde på ställning och lönegrad. Det är lätt att förstå oviljan mot ordensväsendet, och förståeligt att man valde att lägga ordensväsendet i vila. Men 26 år har gått sedan dess.
|
|
Det bakomliggande resonemanget för beslutet måste förstås i ljuset av tidsandan. Man tycks ha ansett att systemet med förtjänstordnar är ojämlikt, eftersom en ordensförläning tycktes göra en person lite finare. Genom att inte förläna förtjänstordnar trodde man sig kunna åstadkomma ett mer jämlikt samhälle. Det är lätt att inse att samhället blev mer jämlikt genom att man bestämde sig att inte dela ut riddarordnar - men knappast mer jämställt. Inkonsekvensen i det svenska systemet blir tydlig exempelvis då dignitärer möts internationellt. De svenska företrädarna uppfattas av omvärlden som mindre kvalificerade - annars skulle de ju burit en egen nationell orden! När de svenska förhållandena blir kända ställs ibland frågan hur vi kan ge bort förtjänstordnar till utlänningar som vi själva tydligen inte vill bära? Det kan också uppfattas som orättvist att en svensk vid exempelvis en ambassad med likadana arbetsuppgifter som en utlänning belönas med konstglas. Utlänningen erhåller en orden. Att staten faktiskt har ett behov av att visa uppskattning för större insatser för samhället visas exempelvis genom att regeringen något inkonsekvent förlänar professors titel. Vad gäller fil dr Göran Graningers insatser för den tematiska forskningen är professorstiteln välavvägd och välförtjänt. Däremot kan man fundera över om inte exempelvis operasångerskan Birgit Nilssons och skådespelerskan Sif Ruuds professorstitlar är ett utslag av att svenska medborgare inte kan komma ifråga för förtjänstordnar. Frågan om ordensväsendets vara reduceras till detta: internationellt används förtjänstordnar som bevis på uppskattning för större insatser för samhället och medaljer som bevis på uppskattning för mindre insatser av enskild karaktär och/eller en insats som varat något tiotal år. En förtjänstorden är alltså bara en annan sorts medalj, som markerar skillnaden i insats. Det är ett billigt sätt att belöna, eftersom ordnarna ska återlämnas vid innehavarens död medan medaljerna oftast får behållas. Det svenska offentliga belöningsväsendet borde ligga i linje med det internationella systemet, ett förhållande som också talar emot en total vila för ordensväsendet.
|
Kungl. Maj:ts OrdenOrdensväsendet handhas i Sverige av funktionärer vid Kungl. Maj:ts Orden under ledning konung Carl XVI Gustaf som är ordnarnas Stormästare. Det är en institution med säte vid Kungl. Slottet i Stockholm, där "Orden" i det här fallet är en gammal pluralform. Ordinarie ordenskapitel handlägger huvudsakligen ordnarnas ekonomiska angelägenheter och hålls årligen på den s.k. stora ordensdagen 28/4 (Fredrik I:s födelsedag). De flesta förläningar sker dock i extra ordenskapitel, främst på Gustavsdagen (6/6). Kungliga svenska riddarordnar kan sedan 1952 tilldelas även kvinnor. De svenska förtjänstordnarna tillkom relativt sent jämfört med motsvarande ordnar i flertalet övriga europeiska stater, men anses vara mycket välkomponerade då alla utgår från malteserkorset i vit emalj. Carl XIII:s orden intar en särställning, den är officiell men räknas inte tillhör egentligen inte Kungl. Maj:ts Orden - däremot stadgas att den svenska konungen är Ordens Stormästare. Serafimerorden (SerafO)
|
![]() |
![]() |
Stora Serafimerdräkten
(-1844) |
Lilla Serafimerdräkten
(-1844) |
Sveriges främsta statsorden instiftad av Fredrik I den 23/2 1748, varvid man - felaktigt - gjorde gällande att den hade sitt ursprung i en medeltida riddarorden, instiftad av Magnus Ladulås. Serafimerorden har idag huvudsakligen karaktär av en förtjänstorden, men har några drag som pekar på att det rör sig om en världslig riddarorden. Serafimerorden tilldelades fram till och med 1974 konungahusets medlemmar (självskrivna), högt förtjänta svenska medborgare som förut varit kommendörer med stora korset av annan svensk orden samt enstaka utlänningar, huvudsakligen statschefer. Från 1952 kan kvinnor förlänas orden. Från och med 1975 förlänas den enbart till förtjänta utländska medborgare (drottning Silvia fick orden 1976 som utländsk medborgare) samt efter beslut 1995 till det svenska konungahusets medlemmar. Den består av endast en grad:
|
Svenska innehavare anges som Riddare och Kommendör av Kunglig Majestäts Orden (RoK av KMO), vilket hänsyftar på att personen i fråga är kommendör med stort kors i någon av de andra svenska ordnarna; kyrkliga innehavare kallas dock ledamöter av andliga ståndet av KMO, kvinnliga innehavare ledamot och kommendör (LoK av KMO). Utländska innehavare anges som Riddare av Serafimerorden (RSerafO), och förlänas inte riddarkedjan utom i särskilda fall. Serafimerriddare (och ledamöter) har rang näst efter statsrådets medlemmar, tituleras Herr/Fru och deras förnamn används ej (ex. Prinsessan Christina, Fru Magnusson). De har ett serafimervapen, som sätts upp i Riddarholmskyrkan efter deras död. På begravningsdagen utförs serafimerringning med Riddarholmskyrkans serafimerklocka. Med anledning av Serafimerordens högtidliga "återupplivande" präglades en medalj i sjunde storleken vilken sedan dess i oförändrat skick utdelats såsom belöning för oegennyttig och framgångsrik verksamhet i den praktiska människokärlekens tjänst. Åtsidan bär Fredrik I:s bild och titulatur. På frånsidan ses Serafimerordens vackra riddarkedja omslutande inskriptionen: ORDO EQ. SERAPHIN. RESTAURATUS NATALI REGATUS LXXIII. Den stolta omskriften lyder: PROCERES CUM PRINCIPE NECTIT och nederst läses årtalet 1748. Före de svenska statsordnarnas demokratisering på 1800-talet var Serafimermedaljen en ivrigt eftersträvad utmärkelse, särskilt bland det förmögna borgerskapet, och flera av frihetstidens och det gustavianska tidevarvets storborgare tilldelades densamma för pekuniära och administrativa insatser till den publika sjukvården och välgörenhetens främjande. Till en början bars den i guldkedja i ett knapphål på livplagget. Numera utdelas den monterad vid ett antal smala guldlänkar, anbringade så tätt intill varandra att de liknar ett band. och bärs på bröstet som andra medaljer. Serafimermedaljen är den första officiella belöningsmedaljen med kunglig krona på övre kanten och den enda vars konungaporträtt på åtsidan icke utbytes vid inträffande tronskiften. Efter innehavarens död skall medaljen, liksom fallet med ordenstecken, återställas till skattmästaren vid Kungl. Maj:ts Orden, till skillnad mot alla övriga kungliga medaljer. Medaljen förlänades fram till 1975 av konungen i ordenskapitel, därefter förlänas den i hovprotokollet som en kunglig medalj (grupp D). Före 1975 var Serafimermedaljen en ordensmedalj (grupp E) placerad i grupp A.
|
Svärdsorden (SO)Svärdsordensdräkten (-1844)
|
![]() ![]() |
Nordstjärneorden (NO) |
![]() |
![]() |
Nordstjärnedräkten
(-1844) |
Dräkt för ledamöter i
andliga ståndet (-1844) |
![]() ![]() |
Svensk förtjänstorden och civil ämbetsmannaorden instiftad av Fredrik I den 23/2 1748 som belöning för "medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärningar, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar". Sedan konung Karl XI tid var nord-/polstjärnan symbolen för snille och intellekt, men även symbol för den svenske enväldige konungens person, "Roi polaire" - samtida med den franske konung Ludvig XIV, "Roi soleil", solkonungen. Den har följande grader:
|
Vasaorden (VO)
![]() Vasaordensdräkten (-1844)
|
![]() ![]() |
Kungl. Carl XIII orden (CXIII:sO)
![]() Carl XIII:s ordens dräkt (1811-) |
|